Event & Kurser
Ross Simmonds: “AI kommer skaka om kommunikationsbranschen”

Ross Simmonds: “AI kommer skaka om kommunikationsbranschen”

Ross Simmonds, marknadsföringsproffs, teknikentusiast och globalt hyllad talare, kommer tillbaka till Webbdagarna Stockholm 19–20 mars och lyser upp scenen med sin energi och unika kunskap. Och han kommer att prata om två av sina favoritämnen.

– Jag ska prata dels om vikten av att få ut innehåll i tider när algoritmer är marknadsförarens största utmaning, dels om vilken roll AI kommer att ha för kommunikationsbranschen de kommande åren.

Vi har faktiskt bett Ross Simmonds att tala två gånger i år, på stora scenen på förmiddagen dag 2 (den 20 mars) samt i ett av eftermiddagens kunskapsspår.

– Det ska bli så roligt att få tala två gånger. Publiken på Webbdagarna är alltid fantastisk, att få chansen att dela insikter och få kontakt med dem två gånger är spännande, säger han.

Boka din plats på Webbdagarna Göteborg 25-26 september här »

Så når du ut till fler på nischade plattformar

De två föreläsningarna skiljer sig en hel del åt. Den ena ger handfasta och praktiska råd kring hur vi kan få vårt innehåll att nå fler personer på fler nischade plattformar. Enligt Ross Simmonds är föreläsningen perfekt för alla som någonsin har skrivit en bloggpost, satt upp en landningssida eller skapat infografer, video, poddar med mera och inte fått den effekt de hoppats på. Här får vi tipsen för att undvika det.

AI skakar om kommunikationsbranschen

– Min andra föreläsning handlar om AI och om hur tekniker som maskininlärning och natural  language processing (digital språk- och talanalys) skakar om kommunikationsbranschen. Jag tror att många underskattar den påverkan AI kommer att ha här och det är mitt mål att visa konkreta exempel på teknikens framtida och närtida effekt, och försöka förklara hur de som jobbar i branschen kan se till att de har sina jobb kvar även framöver.

Lösningar som bygger på AI och maskininlärning innebär många möjligheter och fördelar för dem som jobbar med marknadsföring och kommunikation. Utan att avslöja alltför mycket av innehållet i sin föreläsning lyfter Ross Simmonds fram en ökad produktivitet och möjligheten att förstärka mänskliga egenskaper.

Naturligtvis finns det även nackdelar med att använda exempelvis AI i marknadsföring och kommunikation. AI är inte perfekt, menar Ross Simmonds, som kommer att ta upp ett antal exempel på hur och varför. Vi har en lång väg att gå innan tekniken är på plats.

Läs också: Här är kvinnorna som inleder Webbdagarna Stockholm 2019 »

– Den andra utmaningen som AI har just nu, när det gäller marknadsföring, är den etiska aspekten av automatisering, av att spela in konversationer, av att prata med en robot när man tror att det är en människa med mera. Alla de sakerna kommer att vara verklighet innan någon regering reagerar och säger att en del av utvecklingen går för långt. De etiska frågorna tror jag kommer att diskuteras mycket de närmaste åren.

Att se på AI ur ett mänskligt perspektiv

För att komma igång med AI-lösningar inom marknadsföring och kommunikation gäller det att prata med de medarbetare som kommer att använda lösningarna. Vad behöver de hjälp med? Vilken del av jobbet vill de göra mindre av och vad tror de kan automatiseras? Genom att ställa sig de frågorna kan man se till att AI inte blir något som helt ställer företagets kultur på ända, menar Ross Simmonds. Vi måste se på tekniken utifrån ett mänskligt perspektiv, snarare än att enbart titta på de ekonomiska vinsterna.

Ross Simmonds är själv entusiastisk inför tekniker i framkant. Det är spännande att vara marknadsförare i dag, säger han.

– Jag har alltid varit intresserad av framtiden och de möjligheter som tekniker som AI och maskininlärning ger. Det är fascinerande att vara människa i dag och det är spännande att vara marknadsförare just nu. För den som är intresserad av teknik är det ett gyllene tillfälle att experimentera och pröva nya saker, som länge har varit utom räckvidd för en vanlig person.

Boka din plats på Webbdagarna Göteborg 25-26 september här »

Skribent: Katarina Strömberg, programmakare & moderator för Webbdagarna och kursledare för Att skriva för digitala plattformar. Du når henne på katarina.stromberg@idg.se.

Missa inga nyheter från Webbdagarna-bloggen!

Genom att signa upp dig på nyhetsbrevet godkänner du IDG:s användarvillkor.