För dig som vill utveckla ditt skrivande på webben
Det här lär du dig på kursen
- Hur du fångar läsarens uppmärksamhet i det snabba, digitala flödet
- Hur du hittar rätt syfte, vinkel och inledning för att locka till läsning
- Varför rubriker är nyckeln till framgång
- Att skriva målgruppsanpassade texter
- Hur du hittar rätt tonfall och tonalitet – och får en egen stil
- Vilka texter som når ut och blir delade i sociala medier
Kursprogrammet
08:30-10:00 – Kom igång med skrivandet
- Ett bra språk märks inte
- Syfte och vinkel
- Börja i rätt ände – vikten av en stark inledning
- Så hittar du den röda tråden
- Skrivövning
10:00-10:15 – Förmiddagspaus
10:15-11:00 – Att skriva är ett hantverk
- Rubriker och ingresser
- Mellanrubriker och faktarutor
- Att skriva bildtexter
- Vanliga fel och missar
- Skrivövning
11:00-12:15 – Att skriva för målgruppen
- Tonfall och tonalitet
- Att anpassa texten efter läsaren
- Skrivövning
12:15-13:15 – Lunchpaus
13:15-13:30 – Krönikor och åsiktsmaterial
- Så bygger du upp en bra krönika
- Hitta din egen stil
- Skrivövning
13:30-14:30 – Skriva på blogg, Twitter, Facebook och webbsidan – några konkreta tips
- Konkreta tips för att få ditt innehåll delat
- Texter som funkar (och inte funkar) på Facebook
- Blogginnehåll
- 140 tecken räcker långt
- Instagram är också text
14:30-14:45 – Eftermiddagspaus
14:45-15:15 – När skrivandet går trögt
- Lär dig komma vidare när skrivkrampen sätter in
- Resurser och tips från andra
- Att jobba med andras texter
15:15-16:00 – Att skriva är livet
- Skriv en egen text och få proffsfeedback
Kursledare: Katarina Strömberg – journalist och hyllad kursledare
Katarina har jobbat som journalist i över 20 år och vet allt om hur man når ut med sina texter på webben till rätt målgrupp och hur man formulerar sig för att locka till mer läsning. Hon är dessutom en mycket erfaren moderator och en otroligt omtyckt, engagerad och pedagogisk kursledare. I korthet: en bättre skrivkursledare finns nog inte.
-
– Annica Salander, Kommunikatör, Gävle Energi
Vanliga frågor om distanskursen
Kursinnehållet är detsamma, med en kursledare som leder och guidar dig under dagen, och du lär dig precis lika mycket på båda versionerna av kursen. Enda skillnaden är att distanskursens struktur är anpassad för en digital kursupplevelse. Det innebär att exempelvis dagens övningar har ett format som är optimerat för distansarbete.
Du kan ställa frågor till kursledaren före, under och även efter kurstillfället. Du har även möjlighet att interagera med andra deltagare under kursen.
Det enda som krävs är att du har tillgång till en dator, mobil eller surfplatta med god internetuppkoppling samt hörlurar. Det är även önskvärt att du kan sitta ostört. Du behöver inte något särskilt program installerat utan du ansluter enkelt till videoplattformen Zoom – där kursen hålls – via en länk som vi skickar till dig per mail i anslutning till kursstart.
Om du mot förmodan inte är nöjd med distanskursen erbjuder vi dig möjligheten att delta på ett framtida tillfälle av den fysiska versionen av kursen – utan extra kostnad.
Fler vanliga frågor
Kurstillfället kan komma att omvandlas till en distanskurs, om omständigheterna kring COVID-19 så kräver. Du kommer då att bli informerad i god tid om förändringen. Vill du av någon anledning inte delta på distans, kan du utan kostnad välja att omboka eller avboka din plats.
Det mesta av det vi går igenom under dagen går att applicera på alla typer av digitala plattformar, som till exempel hur man fångar användarens uppmärksamhet på extremt kort tid eller hur man anpassar text efter målgrupp. Specifikt handlar det också om sociala medier (Linkedin, Facebook, Instagram med flera), webbplats/intranät, nyhetsbrev, e-postutskick och vanliga, enkla mejl.
Ja, visst går det! Det går åtminstone att lära sig en mängd verktyg för att skriva bättre för digitala plattformar, som man sedan får träna på, förstås. Eller som en av våra deltagare sa efter kursen: "Trodde inte man kunde bli bättre på att skriva under en dag, men oj så fel jag hade!"
Efter avslutad kurs får du tillgång till Katarinas (dagens kursledare) hela presentation i form av en PDF. Den fungerar som en sammanfattning av dagens lärdomar som du kan gå tillbaka till i efterhand vid behov. Du har även möjlighet att ställa frågor till Katarina efter kursen för att få fortsatt stöd med ditt skrivande. Detta brukar vara mycket uppskattat av våra deltagare!
Vi har branschens kanske allra mest generösa avbokningsvillkor. Du kan avboka din plats helt kostnadsfritt fram till 30 dagar före kursstart. Får du förhinder efter detta datum kan du överlåta din plats till en kollega utan kostnad – eller välja att ha bokningen innestående till framtida kurstillfällen. Din bokning går alltså inte till spillo även om du får förhinder att delta med mycket kort varsel.
Vi svarar gärna på dina frågor! Du når oss enklast genom att maila webbdagarna@idg.se eller ringa/sms:a John Sundström på 070-7257188.