Event & Kurser
“Att leda digital transformation kräver nya förmågor”

“Att leda digital transformation kräver nya förmågor”

På dagens marknad krävs verktyg för att skapa nya produkter och affärsmöjligheter. Forskning visar att organisationer med hög innovationsförmåga och förändringskompetens står sig bättre i den digitala transformationen. Hanna Elving och Klara Adolphson är kursledare för den nya kursen “Förändringsledning och digital transformation”. 

Hej Hanna och Klara, vilka är ni?

Klara har grundat Innovation Leadership Group och har med sig 20 års erfarenhet av att stötta organisationer att ta sina organisationer in i framtiden genom innovationsledarskap. Hanna har som innovationsledare startat och drivit flera projekt kring hållbarhet och digital transformation för bland andra Nacka kommun och Business Sweden där offentligt och privat möts i strategiska partnerskap. 

Varför är en kurs inom digital transformation och förändringsledning relevant idag?

För att det är väldigt många som insett att de behöver framtidssäkra sitt ledarskap och sin affär. Då räcker det inte att prata om digitalisering, man måste börja göra också. Och att leda hela den resan in i det nya kräver nya förmågor.

Vilka är de vanligaste missförstånden kopplat till att arbeta med digital transformation?

Att tro att det handlar om en robot eller VR-glasögon. Tekniken finns redan. Det är hur vi använder den för att skapa värde i våra organisationer som är tricket. 

Vilken blir den enskilt viktigaste kompetensen i framtiden för att lyckas med digitalisering och innovation?

Innovation finns i relationerna. Så att samarbeta och att tillsammans ständigt våga lära nytt. 

Om man tycker att området är komplext och svårt – vad kan man börja med imorgon? 

Man ska alltid börja med att sortera det man står inför i enkelt, komplicerat och komplext. Då blir det tydligt vilka verktyg du behöver och vilken hjälp du behöver be om för att navigera rätt. 

Nämn en organisation som lyckats bra med sin digitala transformation?

Oj, en livsfarlig fråga. Om man som organisation upplever att man har lyckats riskerar man att bli stillasittande. Tricket är att veta vem man finns till för och vad hens behov är och ständigt röra sig mot målet, ända fram kommer man sällan. Skatteverket är ett exempel på en myndighet som lyckats digitalisera på ett sätt så att du och jag känner mindre oro för att deklarera. 

Och till sist: varför ska man gå kursen i Förändringsledning och Digital transformation?

Det handlar om att fortsätta vara relevant i ditt projekt, i din ledningsgrupp eller i hela din organisation. Vi kommer att skicka med både teori och handfasta verktyg så att du är redo att dra igång redan när vi avslutar på eftermiddagen.

“Läs mer om kursen Förändringsledning och digital transformation »

 

Skribent: Martina Berg. Du når oss på webbdagarna@idg.se.

 

Missa inga nyheter från Webbdagarna-bloggen!

Genom att signa upp dig på nyhetsbrevet godkänner du IDG:s användarvillkor.