Event & Kurser
Tove Blomgren: “Det är nu vi bestämmer oss för vilken värld vi vill skapa”

Tove Blomgren: “Det är nu vi bestämmer oss för vilken värld vi vill skapa”

Tove Blomgren, Creative Director på SALLY, EY Dobermans labb, ställer oss frågan varför vi har så pass mycket lättare att föreställa oss en dystopisk framtid än att måla upp den ljusa utopi dit vi faktiskt kan nå. Våra möjligheter är oändliga om vi bara förstår dem – och att lösningarna redan finns där. Att ha en realistiskt utopisk vision är inte bara viktigt, utan helt oumbärligt för att vi ska kunna möta de stora utmaningar vi står inför. Tove vet hur design och storytelling kan visa vägen till önskvärda framtider i en osäker värld och hur kreativitet och innovation är nyckeln till att få det att hända.

Hur skulle du definiera vart vi står 2022?

Med extremväder, ett pågående krig i Europa, hyperinflation på horisonten, och långsiktiga effekter av Covid så är det 2022 tydligt att nej, vi kommer inte att återvända till det ”normala” – helt enkelt för att normalt inte längre finns. Men trots att världen är i flux så försöker vi fortfarande möta framtidens problem med gårdagens lösningar. 

Trögheten i våra system och organisationer har gjort oss dåligt riggade för den historiska situation vi nu står inför: att välja väg för alla framtida generationer. Antingen kommer allt att förändras för att vi agerar med kraft, eller för att vi misslyckas att göra det.

Vad är det allra viktigaste för företag som vill lyckas de kommande åren?

Många organisation står idag lika oförberedda inför stora hållbarhetsskiftet som företag som Nokia, Blockbuster och Kodak gjorde inför digitaliseringen. Att ”vänta och se” slutade inte bra då, och det kommer inte att sluta bra den här gången. 

Det är hög tid att titta bortom inkrementell förändring till ett helt nytt paradigm som kommer att vara cirkulärt och resilient. Möjligheterna är oändliga om man bara förstår hur framtiden skulle kunna se ut – och att lösningarna redan finns.

“Läs mer om Webbdagarna 3-4 maj, 2022  »


Vilken är den värsta fällan att kliva i gällande sitt yrkesliv?

Inte bara i jobbet utan livet i stort så är vi hopplöst dåliga på att uppskatta och värdera det vi redan har. Sluta försöka följ någon förväntad karriärväg med jakt på nya titlar och högre lön, och hitta det roliga i det du redan gör. Det kommer inte bara göra dig lyckligare utan bättre på ditt jobb.

Ge oss ditt bästa råd?

Sträva efter att vara snäll. Inte konflikträdd eller insmickrande – på riktigt snäll.

Vilken del är nyckeln i ett framgångsrikt samarbete och/eller ett starkt team?

Ha varandras rygg och gör någonting ni bryr er om.

Vilken är din favorit podcast/tv-serie?

Det är politik, reality och skräck i en ohelig allians, men det som berört mig mest de senaste åren är mästerverket till tv-serie The Leftovers. Och RuPaul’s Drag Race förstås – alla länder och alla format. 

Vad är din go to för inspiration?

Jag har ingen sån go to (I wish!) utan det är ett sammelsurium av nyhetsbrev, Twitter, LinkedIn-poster, interna Slack, samtal, och poddar.

Vilken första mening kommer att inleda din föreläsning på eventet i maj?

”Blunda och föreställ dig att världen gått under.”

Vad kommer att överraska oss mest med din programpunkt på Webbdagarna?

Hur mycket hopp och hur många lösningar som finns där ute om vi bara bestämmer oss för vilken värld vi vill skapa.

“Läs mer om Webbdagarna 3-4 maj, 2022  »

Skribent: Webbdagarnas redaktion. Du når oss på webbdagarna@idg.se.

 

Missa inga nyheter från Webbdagarna-bloggen!

Genom att signa upp dig på nyhetsbrevet godkänner du IDG:s användarvillkor.