Event & Kurser
Paulina Modlitba: “Krisen är din bästa grogrund för rannsakan, nya insikter och vägar framåt”

Paulina Modlitba: “Krisen är din bästa grogrund för rannsakan, nya insikter och vägar framåt”

Paulina Modlitba är expert inom digitalisering, tech och innovation. Hon har varit programredaktör för Webbdagarna, Women in Tech och Tidskriftsdagarna, och skapade Teklafestivalen i samarbete med Robyn och KTH. Idag driver hon konsultverksamhet inom digital strategi- och affärsutveckling och anlitas bl.a. av SVT, Google, Sveriges Radio, Bonnier AB, IDG, Nobel Media, Vinnova, KTH och Tillväxtverket. Digitaliseringskommissionens expertråd handplockade Paulina som expert i aktuella digitaliseringsfrågor, hon sitter i kommittén för KTH Innovation Award; samt i Gatherfestivalen och WiT:s styrelser. Därtill är hon investerare, ofta i startups inom EdTech och FemTech.

Vi lever i en osäker tid där hot och kriser flyttats närmare vår vardag, samtidigt som våra möjligheter är nästintill oändliga. Hur skulle du råda oss att tänka och prioritera – på kort och lång sikt?

Jag vet att det kan låta provocerande, men kriser av alla slag är en så otroligt bra grogrund för rannsakan, nya insikter och vägar framåt. Jag har upplevt både privata och jobbmässiga kriser, nu senast i början av pandemin då alla uppdrag plötsligt försvann. Trots att de så klart var jobbiga så ledde de långsiktigt till något nytt som visade sig vara bättre än det jag hade tidigare. Jag utvecklade nya tjänster/erbjudanden, spetsade till min marknadsföring, och expanderade mitt nätverk rejält under pandemin. Så: få inte panik, dra inte i nödbromsen, utan försök att identifiera och investera i de intäktsströmmar och innovationer som kommer ge en extra skjuts när krisen väl släpper. Ni kommer ha en enorm konkurrensfördel om ni lyckas. 

Vad har lärt dig allra mest – i din karriär eller livet i stort? 

Det är helt klart kriserna. De faser i livet som omkullkastar, ruskar om, gör motstånd och tvingar mig att rannsaka sådant jag tagit för givet. I karriären har jag valt allt annat än den “enkla” vägen. Jag har bytt jobb gravid två gånger, startat eget företag som småbarnsförälder, drivit flera stora ideella projekt vid sidan av företagandet, försökt förändra normer och strukturer. Det har varit tufft emellanåt, men det har nästan alltid löst sig, och jag har alltid kommit ut starkare och klokare i andra änden. Om än lite tilltufsad. 

Dela gärna ditt värsta misstag i din karriär/yrkesliv? 

Det första jag kommer att tänka på är min intervju med Adam Tensta på Webbdagarna Göteborg för nästan tio år sedan. Jag var moderator för Webbdagarna under ett års tid; mitt allra första officiella moderatorjobb. När jag skulle intervjua Adam hade han nyligen stormat ut ur TV4:s TV-studio i protest och jag var så nervös att jag knappt fick ur mig något vettigt på scen. Tyvärr ligger intervjun fortfarande uppe på Youtube, men jag och Adam är numera vänner och jag har intervjuat honom flera gånger därefter. 😀 

Vilken tes drev du för tre år sedan som du idag kan gå tillbaka till och säga: “Jag hade rätt”?

Bra fråga! Jag jobbar ju en del som “futurist” och borde ha många exempel på det! AI:ns stora genombrott är helt klart ett. Nu när OpenAI/ChatGPT och andra generativa AI-plattformar lanserats kommer utvecklingen gå rasande fort. Spännande och lite läskigt på samma gång. 

Ge oss ditt/dina bästa tips på tv-serie/podcast/bok?

Du öppnade just en Pandoras box. Jag älskar att tipsa om samtliga men kanske särskilt om poddar (spanar poddar i Nyhetsmorgon en gång i månaden). Min ständiga favoritpodd är Ezra Klein Show som NYT publicerar. Ezra är den skickligaste intervjuare jag vet; så insatt i både stora och små frågor. Nyfiken och lyhörd. Och ämnena och gästerna är alltid högaktuella och viktiga. När det gäller böcker tycker jag att alla ska läsa Octavia E Butlers sci-fi-böcker. Hon gick bort 2006, men hann skriva många träffsäkra framtidsskildringar som mer eller mindre slagit in. 

Vilken första mening kommer du att inleda med på Webbdagarnas scen?

“Vi behöver fantasi mer än någonsin”.

Dina fem bästa tips för företag som vill lyckas 2023:

1. Se krisen som en möjlighet till hälsosam rannsakan och omställning

2. Retirera inte till det gamla, trygga – satsa mer än någonsin på förändring och innovation 

3. Hitta nya samarbeten och synergieffekter – det är också innovation

4. Ta fram en plan för hur ni ska implementera AI i verksamheten och affären om ni inte redan har det

5. Inse att hybridorganisationer är här för att stanna oavsett vad cheferna tycker om det. Så satsa på tillitsbaserat ledarskap och självledarskap 

“Läs mer om Webbdagarna 18-19 april, 2023  »

 

Skribent: Webbdagarnas redaktion. Du når oss på webbdagarna@idg.se.

 

Missa inga nyheter från Webbdagarna-bloggen!

Genom att signa upp dig på nyhetsbrevet godkänner du IDG:s användarvillkor.