Event & Kurser
Kata Nylén visar hur klimatpsykologi kan skynda på vår hållbarhetsresa

Kata Nylén visar hur klimatpsykologi kan skynda på vår hållbarhetsresa

Kata Nylén är leg. psykolog, specialistbehörig i organisations­psykologi och författare till boken Klimatpsykologi. Hon har arbetat i Kenya för organisationer som Green Congress, ESSF och Greenpeace, och driver folkbildningsplattformen Klimatpsykologerna samt företaget Klot Collective, som hjälper företag och organisationer i deras hållbarhetsarbete. Kata arbetar också med team-­ och ledarskapsutveckling samt före­läser om klimatpsykologi, resiliens och innovation. På Webbdagarna pratar hon om vad vi kan göra för att skynda på hållbarhetsresan och den där nödvändiga beteendeförändringen? För numera vet vi vad som behöver göras, men ändå händer det alldeles för lite. Vad beror det på?

Hur skulle du definiera vart vi står 2022? 

Vi står inför en enorm utmaning men också en enorm möjlighet. Vi behöver skapa nya former att kommunicera, samarbeta, samverka och hitta vår roll i det stora uppdraget som alla har gemensamt- att skapa en mer hållbar värld. 

Vad är det allra viktigaste för företag som vill lyckas de kommande åren? 

Alla företag behöver fråga sig själva – på vilket sätt kan vi bidra till ökad motståndskraft och ökad påverkanskraft mot en bättre värld? Vilken roll har vi i att hjälpa mängder av människor till storskalig beteendeförändring? Att vara modig och bygga resiliens inom företaget genom att arbeta med samhällets resiliens ser jag som den viktigaste utmaningen för företagen idag.

“Läs mer om Webbdagarna 3-4 maj, 2022  »

Vilken är den värsta fällan att kliva i gällande sitt yrkesliv? 

Att glömma ta hand om sig själv samtidigt som man räddar världen. Yrkeslivet kräver så mycket engagemang och kraft från medarbetare att det finns en risk att analysen av hur medarbetarna ska upprätthålla detta och klara av att hålla över tid tappas bort.

Ge oss ditt bästa råd?

Släpp taget om de små detaljerna och våga fokusera på det som har stor effekt direkt

Vilken del är nyckeln i ett framgångsrikt samarbete och/eller ett starkt team?

Enas om gemensamma meningsfulla mål, specificera vad som krävs för att nå dit, skapa strukturer för rättvisa inkluderande beslut, fördela arbetsuppgifter och belöningar på ett rättvist sätt, följ upp för uppmuntra när teammedlemar gör som förväntat och lever enligt strukturerna, säg till i god tid när teammedlemmar inte gör som bestämt, var tillåtande och nyfiken på misstag, skapa en balans mellan självständighet och samverkan och se till att samarbeta med andra team inom organisationen såväl som utanför organisationen.

Vilken är din favorit podcast/tv-serie?

En varg söker sin podd

Vad är din go to för inspiration?

Samtal med alla fantastiska människor jag träffar i mitt jobb men musik är också viktigt för att få min hjärna att återhämta sig och skapa känslor som jag behöver för inspiration.

Vilken första mening kommer att inleda din föreläsning på eventet i maj?

Hur många här har hört talas om IPCCs senaste klimatrapport?

Vad kommer att överraska oss mest med din programpunkt på Webbdagarna?

Det kommer handla om beteendeförändring, men kanske inte den beteendeförändring ni tänker er i första hand. 

Foton: Karin Boo

“Läs mer om Webbdagarna 3-4 maj, 2022  »

Skribent: Webbdagarnas redaktion. Du når oss på webbdagarna@idg.se.

 

Missa inga nyheter från Webbdagarna-bloggen!

Genom att signa upp dig på nyhetsbrevet godkänner du IDG:s användarvillkor.