Johanna Olsson är en av grundarna till konsultbyrån The Hows och författare till boken “Närhet trots avstånd – Att leda och samarbeta på distans” (2022, Liber) som nominerats till Årets marknadsföringsbok. Johanna har under många år arbetat globalt med facilitering, lärandedesign, ledarskap, teamutveckling och kreativa processer. Hon är utbildad Kaospilot, certifierad i Distributed management och har djup erfarenhet av att utforma och leverera meningsfulla läroupplevelser online för hybrida och digitala team. Den 17 november leder hon en interaktiv, lärorik workshop på Webbdagarna i just ämnet att hålla workshop – The Hows workshop om workshop.
Berätta kort om din workshop?
Att samarbeta är den absolut viktigaste nyckeln till framgång i dagens komplexa värld. Vi behöver ta vara på allas kunskap, kompetens och unika sätt att se på saker och bidra. Men att få tillgång till vår kollektiva intelligens när vi samlas är inget som händer av sig själv. Det är heller inte en slump att det ibland skapas magi när samarbetar i en workshop. I denna workshop kommer vi bryta ner hur vi kan förbereda, designa och facilitera en workshop för att skapa de bästa förutsättningarna för att den där magin ska infinna sig.
Vad är det viktigaste för företag som vill lyckas de kommande åren?
Att hitta sätt att samarbeta i de nya förutsättningar och kontexter vi nu arbetar i. Som till exempel hur vi kan samarbeta, vara kreativa och ha lika givande workshops när vi arbetar på i hybrida team som när vi alla är på kontoret.
Vilken faktor är viktigast i ett framgångsrikt samarbete/starkt team?
Trygghet. Om vi inte känner en hög nivå av trygghet vågar vi inte ta risker, slänga ur oss ofärdiga tankar eller testa nytt. Vi vågar inte heller vara sårbara och visa när vi inte förstår eller vet vad rätt väg är. Båda saker som är absolut nödvändiga för att komma framåt i en föränderlig värld.
Vilken är den värsta fällan att kliva i gällande sitt yrkesliv?
Att inte våga vara sig själv. Jag träffar allt för många som försöker passa in i den mall som de tror att arbetsplatsen förväntar sig att de ska vara i. Det leder både till att arbetsplatsen (som ofta inte alls förväntar sig detta) går miste om allt det unika som personen kan erbjuda, men även till tärande stress för personen själv. Det gör även att vi i möten och workshops aldrig hittar den där gnistan och kreativiteten som behövs för att skapa riktigt bra saker tillsammans.
Ge oss ditt allra bästa råd?
Våga bjuda in mer av det personliga på arbetsplatsen. Arbeta stenhårt för en öppen kultur där det inte är konstigt att berätta om man har en dålig dag eller om det är något man känner sig osäker på. Öppenhet föder trygghet. Trygghet föder bättre samarbete och mer välmående team. Samarbete och välmående team höjer kvalité och effektivitet.
Vilken är din favorit-podcast som vi andra inte får missa?
Just nu är jag helt besatt av podcasten Till sängs. Kan lyssna på varje avsnitt om och om igen.
Vad är din go to för inspiration?
Att testa något helt nytt. Att vara nybörjare gör en väldigt ödmjuk och tvingar en att vara nyfiken, och det är i den kombinationen jag hittar som mest inspiration. Det är även den inställningen som skapar bästa utgångspunkten för en workshop kan jag tycka. När vi lyckas skapa ett klimat där vi vågar lämna behovet av att vara experter, och istället blir nyfikna och ödmjuka inför varandras kunskap.
Varför får våra besökare absolut inte missa att vara med på din workshop?
Utöver att vi ska ha roligt så kommer vi se till att vi kommer ut på andra sidan med många användbara saker som enkelt kan appliceras redan nästa dag, och se resultatet av lika snabbt.
Vilken första mening kommer du att inleda passet med?
Helt säkert med 2020’s mest använda mening. “Hör ni mig? Ser ni mig?”. En sliten fras, men att bli sedd och hörd är en bra start på en workshop 🙂
“Läs mer om Webbdagarna 16-17 november, 2022 »
Skribent: Webbdagarnas redaktion. Du når oss på webbdagarna@idg.se.
Genom att signa upp dig på nyhetsbrevet godkänner du IDG:s användarvillkor.