Event & Kurser
Möt Emma Ridderstad: “Tunga tider följs alltid av nya idéer, av renässans”.

Möt Emma Ridderstad: “Tunga tider följs alltid av nya idéer, av renässans”.

En superstjärna du bör ta lead på är Emma Ridderstad, grundare och vd på Warpin Media, ledande i Norden när det gäller utveckling av XR-mjukvara och specialiserat på virtual och augmented reality. Fokus ligger på den helt egenutvecklade SaaS-produkten Xelevate, som låter företag och organisationer skapa, distribuera och genomföra VR-utbildningsprogram i stor skala. Warpin Media har kunder inom både privat och offentlig sektor, som H&M, Disney och PostNord. Emma var tidigare vd på Modern Women Media, som driver några av Sveriges mest framstående digitala plattformar med fokus på kvinnor. Hon hjälper gärna andra att lyckas, och är mentor för en rad kvinnliga entreprenörer. På Webbdagarna kommer Emma bland annat att guida oss i årets buzzword: metaverse.

Hur skulle du definiera vart vi står 2022? 

Två år av oro på grund av pandemin följt av den senaste månadens krigsrubriker har utan tvekan gjort det svårare att se positivt på framtiden. Men det kommer att vända, och tunga tider följs alltid av nya idéer, av renässans. Jag är övertygad om att vi är redo för de utmaningar vi kommer möta och att vi är rätt rustade för att hitta nya, smarta lösningar på både gamla och nya problem. 2022 blir året då VR/AR verkligen kommer visa vilken roll det kan spela i det nya samhället.

Vad är det allra viktigaste för företag som vill lyckas de kommande åren? 

Jag tror att det allra viktigaste för företag under de närmsta åren kommer vara att hålla sig riktigt flexibla och våga anpassa sin affärsmodell efter marknadsbehoven. Jag tror även att man kommer behöva utöka samarbetet över gränserna, och ligga i framkant när det gäller att hitta nya former för att skapa affärsmöjligheter.

Vilken är den värsta fällan att kliva i gällande sitt yrkesliv? 

Jag skulle önska att alla fick möjligheten att från allra första början få jobba med något de verkligen känner starkt för, men ofta måste man prova på många olika vägar innan man hittar rätt. Mitt bästa tips är våga misslyckas, och att inte låta rädsla hindra en från att försöka. Ett vanligt misstag är att man tror att man har alla svaren redan från början. Ett misslyckande är en viktig lärdom i sig och kompetens och motståndskraft kommer vara helt avgörande på framtidens arbetsmarknad.  

Ge oss ditt bästa råd?

Jag tror att om man fokuserar på det man tycker är roligt, det som får en att tänka till lite extra, där man ser möjligheter istället för problem och som får hjärtat att klappa lite fortare, då är man på rätt väg. Det kanske låter lite klyschigt, men det stämmer verkligen.

Vilken del är nyckeln i ett framgångsrikt samarbete och/eller ett starkt team?

Det viktigaste när man jobbar med andra människor är att skapa en gemensam kultur som man själv mår bra av. Jag tror stenhårt på att hålla högt i tak, bibehålla mångfald i gruppen och att skapa en arbetskultur baserad på frihet under ansvar och med tydliga gemensamma mål.

Vilken är din favorit podcast/tv-serie?

Jag gillar att titta på tv-serier som Rick & Morty för att bara koppla av, men jag ser även gärna dokumentärer där människor utmanar sig att övervinna till synes oöverstigliga mål, ofta under extrema förhållanden, som till exempel bergsbestigarna i 14 Peaks. Jag gillar även att läsa relevanta Medium-artiklar kopplade till vår industri för extra inspiration.

Vad är din go to för inspiration?

Jag tar inspiration från så många olika källor att det är svårt att peka ut bara en. När jag är intresserad av ett ämne grottar jag gärna ner mig ordentligt i det, samlar in så mycket information jag bara kan, och försöker ta in så många synvinklar som möjligt.

Vilken första mening kommer att inleda din föreläsning på eventet i maj?

“Vi föds in i en 3D värld, det är så vi upplever världen, kommunicerar, lär oss, i många år har vi varit fängslade i en 2D värld.”

Vad kommer att överraska oss mest med din programpunkt på Webbdagarna?

Jag tror att ni kommer bli förvånade över hur positivt inställda ni är till Metaverse efter att jag har gett er en glimt av alla de nya möjligheter som den nya teknologin kommer öppna upp, vilken positiv inverkan det kommer ha på samhället och hur ljus vår framtid faktiskt kan bli. 

Emma Ridderstad

“Läs mer om Webbdagarna 3-4 maj, 2022  »

Skribent: Webbdagarnas redaktion. Du når oss på webbdagarna@idg.se.

 

Missa inga nyheter från Webbdagarna-bloggen!

Genom att signa upp dig på nyhetsbrevet godkänner du IDG:s användarvillkor.