Event & Kurser

Lär dig skapa & leda workshops – fördjupning och diplomering

Delta på distans eller i Stockholm
99,3% nöjda deltagare hittills
Mycket omtyckt kursledare

Fördjupa och diplomera dig inom workshop-facilitering

Facilitering är en konst. För att fullt ut förstå kraften i facilitering och processdesign måste vi förstå att vi själva är det viktigaste verktyget. Vi kan då börja se grupper och individer på andra sätt och med större självförtroende leda både i medgång och motstånd. Den här kursen bygger vidare på tidigare lärdomar om både fysisk och digital facilitering, och går på djupet i hur du kan växa i rollen som facilitator.

Vi utgår från tre olika dimensioner av förståelse för facilitering: du själv som facilitator, individerna du faciliterar och gruppen som helhet. Utifrån dessa perspektiv, och scenarier från deltagarnas verklighet, tittar vi på de behov som ligger bakom beteenden hos deltagarna i ett möte eller en workshop. Vi jobbar med avancerade faciliteringsstrategier, både proaktivt och i stunden, för att förebygga och hantera svåra situationer. Under kursen får du även möjlighet att facilitera andra deltagare och få feedback.

Kursen är perfekt för dig som redan har gått vår grundkurs Lär dig skapa och leda workshops, eller har mycket erfarenhet av facilitering sedan tidigare, och vill fördjupa dina kunskaper inom facilitering och processdesign. Oavsett om du använder det som chef, team-medlem, konsult eller något annat. Efter kursen blir du Diplomerad i digital facilitering.

Lämna intresseanmälan

Pris: 6 950 kr (Distans) | 7 950 kr (Stockholm)
Nya kursdatum presenteras inom kort. Lämna intresseanmälan för att hålla dig uppdaterad.

Distanskursen äger rum i Zoom

Kursen i Stockholm äger rum på IDG, Magnus Ladulåsgatan 65 på Södermalm

Omfattning: Heldag, 09.00-16.00

Gruppstorlek: Max 16 deltagare

Frågor? Maila webbdagarna@idg.se eller ring 070-7257188

Det här lär du dig på kursen

 • Medvetenhet och förståelse för hur du som facilitator kan tänka och hantera dig själv, och andra, när du ställs inför utmaningar i facilitering
 • Hur du planerar en workshop utifrån en mångfald av deltagare
 • Avancerade faciliteringsstrategier såsom olika typer av interventioner
 • Hur grupper utvecklas över tid och hur du skapar lärande i grupperna du jobbar med
 • Att planera för oförutsägbarhet
 • Att kontinuerligt bygga din egen verktygslåda för effektiv onlinefacilitering

Kursledare: Samuel Hedberg – Learning Designer, Facilitator och medgrundare av The Hows

Samuel är en erfaren facilitator och learning designer med 10 års erfarenhet av att stötta ledare, grupper och organisationer mot deras egna uppsatta mål i internationella såväl som svenska sammanhang. Samuel är passionerad kring att stötta andra i deras utveckling och att bli bättre på att jobba tillsammans. Samuel tror på det upplevelsebaserade lärandet som en nyckel till att skapa djupare insikter hos individer.

Samuel är diplomerad i neuroledarskap och leder grupper med stor tydlighet, trygghet och optimism.

Kursprogrammet

09.00-10.50 – Förståelse i tre dimensioner: Hur påverkar jag gruppen och den mig?

 • Intro & check in
 • Återbesök av utvecklingsplan, hur går det? 
 • Utmanande beteenden – vi går på djupet med ett par svåra situationer från din verklighet och hittar konkreta lösningar för hur vi kan hantera dessa
 • Gruppers skiftande behov – vi skapar förståelse för mognaden på gruppen du möter, och hur du behöver anpassa din faciliterings-stil därefter

10.50-11.05 – Förmiddagspaus

11.05-12.00 – Att skapa processer för lärande

 • Upplevelsebaserat lärande och reflektion som verktyg för effektiv facilitering
 • Faciliterings-brief
 • Planera en workshop

12.00-13.00 – Lunchpaus

13.00-15.10 – Facilitera varandra 

 • Få möjligheten att facilitera andra kursdeltagare
 • Delta i olika typer av workshops och samla insikter kring hur det är att vara deltagare
 • Få utvecklande feedback från såväl deltagare som kursledaren
 • Kort paus mellan varje workshop

15.10-16.00 – Samla lärdomar

 • Reflektion – vad har jag lärt mig och hur tar jag detta vidare?
 • Check ut
 • Diplomering och avslut

Vanliga frågor om distanskursen

Kursinnehållet är detsamma, med en kursledare som leder och guidar dig under dagen, och du lär dig precis lika mycket på båda versionerna av kursen. Enda skillnaden är att distanskursens struktur är anpassad för en digital kursupplevelse. Det innebär att exempelvis dagens övningar har ett format som är optimerat för distansarbete.

Du kan ställa frågor till kursledaren före, under och även efter kurstillfället. Du har även möjlighet att interagera med andra deltagare under kursen.

Det enda som krävs är att du har tillgång till en dator, mobil eller surfplatta med god internetuppkoppling samt hörlurar. Det är även önskvärt att du kan sitta ostört. Du behöver inte något särskilt program installerat utan du ansluter enkelt till videoplattformen Zoom – där kursen hålls – via en länk som vi skickar till dig per mail i anslutning till kursstart.

Om du mot förmodan inte är nöjd med distanskursen erbjuder vi dig möjligheten att delta på ett framtida tillfälle av den fysiska versionen av kursen – utan extra kostnad.

Fler vanliga frågor

Kursen passar dig som redan har deltagit på vår grundkurs i workshop-facilitering, eller har god erfarenhet av att leda workshops sedan tidigare.

Nej! Kursen passar alla som i sin roll ibland behöver förbereda och leda workshops och möten. Metoderna och modellerna är relevanta för olika typer av workshops och möten, som exempelvis utvärderingar, strategi-möten, kreativa sessioner eller grupputveckling.

Ja! Du får pdf med alla teorier och modeller samt längre text-dokumentation kopplat till varje del som behandlas på kursen. Du får också foton på alla blädderblock som produceras och gås igenom under kursdagen.

Vi har branschens kanske allra mest generösa avbokningsvillkor. Du kan avboka din plats helt kostnadsfritt fram till 30 dagar före kursstart. Får du förhinder efter detta datum kan du överlåta din plats till en kollega utan kostnad – eller välja att ha bokningen innestående till framtida kurstillfällen. Din bokning går alltså inte till spillo även om du får förhinder att delta med mycket kort varsel.

Vi svarar gärna på dina frågor! Du når oss enklast genom att maila webbdagarna@idg.se eller ringa/sms:a John Sundström på 070-7257188.

Några av de hundratals företag vi utbildat tidigare

Lämna intresseanmälan