Event & Kurser
Möt Martin Fältström, kursledare i att skapa video för webben med mobilen

Möt Martin Fältström, kursledare i att skapa video för webben med mobilen

Hej Martin, en av de kursledare vi har haft med oss allra längst och som också fotat eventet Webbdagarna de senaste sex åren. Genom en tid när våra smartphones fått allt mer avancerade funktioner har inriktningen i Martins kurs fortsatt vara lika aktuell.

Varför tror vi att vi behöver en avancerad kamera när vi redan vid första fikapausen på din kurs har övertygats att mobilen oftast fungerar precis lika bra?

– Jag tror att många har lite för stor respekt för att själva producera proffsiga filmer. Det gäller nog oavsett om du tänker använda mobilen eller en mer avancerad kamera. Därför ligger mycket fokus under hela kursdagen på att få eleverna att komma igång och testa själva, och det redan före första fikapausen … 😉

 

Vad skulle du säga är det vanligaste misstaget vi gör när vi filmar med mobilen?

– Att man vill lite för mycket redan vid första försöket, och som jag nämnde innan, för stor respekt för att skapa filmer. Börja enkelt, så något blir gjort istället för att du fastnar vid skrivbordet i ditt planerande av något för avancerat. Jag brukar tjata om något en av mina första chefer ofta sa, ”Det är när du blir överambitiös allt börjar gå åt helvete …” Rent tekniskt är det också vanligt att nybörjare ”sprejar med mobilen”, det vill säga att de för kameran alldeles för fort, så att det blir jobbigt att titta på det.

 

Deltagarna på din kurs har alltid väldigt roligt, nätverkar och håller kontakt efteråt. Varför är rörligt material så kul att producera?

– Jo men det stämmer att det alltid brukar bli en väldigt positiv och kreativ stämning på kursen. Eftersom stort fokus ligger på egen praktik släpps ju de kreativa krafterna lösa, vilket så klart blir kul. När deltagarna dessutom snabbt får klart för sig att de med relativt få tips kan producera betydligt proffsiga filmer – det blir liksom en kreativ turboeffekt, som brukar hålla i sig hela dagen. Jag erbjuder alla som går kurs med mig att hålla kontakten och jag ger gärna tips, råd och svarar på frågor långt efter kursdagen. Många känner säkert igen att när man har gått en kurs och lärt sig något nytt är det lätt hänt att man inte riktigt kommer igång med den nya kunskapen. Man lyckas inte pressa in det  i den vardagliga virvelvinden av alla måsten sin man tycker är mer bråttom än att börja med den nya kunskapen, som kanske inte är lika bråttom, men betydligt viktigare på längre sikt. Därför peppar jag alla att direkt efter kursen producera filmer och dela i Facebook-gruppen vi skapar efter varje kurs.

 

Vilken är din egen favorit-app?

– Under kursen lär jag jag ut hur du redigerar med iMovie direkt i mobilen, och det är också min privata favoritapp för att redigera video. Faktum är att om jag ska göra snabba och lite enklare redigeringar så använder jag hellre den än det betydligt mer avancerade Premiere Pro. Även FilmoraGo är en bra videoredigeringsapp, som även finns för Android. Vill du lägga ut 200 kronor på en app med ännu fler funktioner, bland annat möjligheten att välja bland en mängd olika videoformat och inte bara 16:9, då kan du testa LumaFusion.

– Stillbilder går ju också utmärkt att använda i dina filmer och för att redigera bilder i mobilen använder jag PS Express, som dock kräver att du abonnerar på Adobes programvararor. Snapseed är däremot helt gratis och har väldigt många bra funktioner.

 

Du har hållit uppskattade frukostseminarier på Webbdagarna inför en stor publik och hållit kurser för små grupper på fem personer. Vilket format trivs du bäst i?

Jag tror att alla som håller på med utbildning håller med om att du trivs bäst när ditt upplägg fungerar och du får positiva reaktioner från deltagarna. Men visst var det lite extra kul när alla 220 deltagarna gick ifrån mitt frukostseminarium med en egenproducerad film i sina mobiler. Bilden nedan är från det tillfället.

Foto

 

Vad är ditt bästa tips för att få en person att slappna av framför kameran?

Släng alla manus och försök skapa en avslappnad stämning utan stress. Många gånger vill den som ska stå framför kameran följa ett manus i detalj. Då är det en stor risk att att de försöker komma ihåg alla orden i rätt följd istället för att koncentrera sig på vad de vill säga. Gärna nyckelord men inga manus.

 

Läs mer om Martins videokurser här!

 

Skribent: Alexandra Appelqvist, partneransvarig på Webbdagarna och Webbdagarna Academy. Utöver att vara skribent på Webbdagarnas blogg är Alexandra författare och skriver skönlitterärt. Hennes debutroman är utgiven av Bonnierförlagen samt ljudbok hos Storytel och Acast där hon även har en podcast. Du når henne på alexandra.appelqvist@idg.se.

 

Missa inga nyheter från Webbdagarna-bloggen!

Genom att signa upp dig på nyhetsbrevet godkänner du IDG:s användarvillkor.