Event & Kurser
teamwork

Empowering teams – smart kommunikation

Hur får vi team att prestera på topp, att känna sig trygga och skapa värde snabbt?

Arbeta bättre tillsammans

Utvecklingsteam vet ofta inget om ett projekt förrän designfilerna är klara. Om designfilerna är omöjliga att implementera – vilket vi ju vet kan hända, eller hur? – betyder det att designern behöver gå tillbaka till skissbordet. Tid har slösats och arbetet börjar om.
Genom att arbeta tillsammans – beställare, research, strategi, design och utvecklare – blir arbetet effektivare, snabbare och roligare.

Design and development love

Designers behöver utvecklare för att få skisser och idéer att leva. För att få det att hända behöver utvecklarna komma in tidigt i arbetet, så att alla förstår vad som är möjligt och mindre möjligt. Även beställaren behöver vara med här, för att kunna hjälpa till att prioritera utifrån definierade behov.

Alla är på samma lag, och borde ha samma fokus: användarupplevelsen.

Regler gör det möjligt att kontrollera det roliga

För att överleva i den komplexa värld som vi lever i behöver vi regler. Som Monica sa i Vänner: ”Rules are good! Rules help control the fun!”.
Regler skapar ett ramverk för vad vi gör, men behöver för den sakens skull inte vara komplicerade:

Kommunikation.
Alla i teamet måste kommunicera effektivt. Alla säger att de kommunicerar i sitt företag, men stämmer det? Det finns en mängd hinder som gör att du kanske inte ens märker att du inte kommunicerar det du borde.

Ett sätt att lösa kommunikationen är att tillhandahålla en plattform där information kan delas. En gemensam plattform och frekventa möten gör det möjligt för alla att vara uppdaterade och inte missa viktig information.

Alla har ett ansvar för att information ska bli till kommunikation – den som har information måste dela med sig, den som saknar information behöver söka upp den. Är teamet överens om det så har de en bra start.

Miljö.
Skapa rätt miljö – både fysiskt och psykiskt. Med rätt förutsättningar blir det lättare att göra ett bra jobb. Miljön handlar både om mjuka värden som bra kolleger och vettig arbetstid, och om hårda fakta: rätt utrustning i form av dator och mjukvara.

Commitment.
Ett hängivet och dedikerat team stöttar varandra så att var och en blir sitt bästa jag, både individuellt och tillsammans. Relationerna som skapas mellan team-medlemmarna via ett gemensamt mål är nyckeln för teamets framgång.

Tillit.
Den yttersta graden av förtroende – tillit – är nödvändig. Alla team-medlemmar måste ha tillit och förtroende för varandra, oavsett vilken roll de har. Utan förtroende för att var och en vill projektets bästa, och litar på varandra, kan du inte vara säker på att rätt beslut fattas.

Sagolandet

Följ de här reglerna och skapa ett smartare, roligare och effektivare arbete. Snabba lösningar på avvikelser och problem blir möjliga när alla är ombord, och ni kan snabbare skapa värde tillsammans. Det kanske låter för perfekt, men ge ditt team rätt verktyg att arbeta med och ni kommer känna er som att ni befinner i er en sagovärld.

Boka din plats på Webbdagarna Göteborg 25-26 september här »

Skribent: Marwin Brandt arbetar som Creative Lead och har mer än 15 års erfarenhet från designvärlden. Som konsult har han haft möjlighet att jobba utanför det egna kontoret, på en mängd olika platser och kontor. Framför allt har han jobbat med många olika organisationer där han samlat sina erfarenheter och insikter. Tisdagen den 19 mars kan du höra hans föreläsning på Webbdagarna Stockholm: ”Empowering teams – Låt oss skapa det ihop, det blir så mycket roligare då”.

Marwin Brandt

Missa inga nyheter från Webbdagarna-bloggen!

Genom att signa upp dig på nyhetsbrevet godkänner du IDG:s användarvillkor.