Event & Kurser

Tillgänglig webb – nya lagkrav och möjligheter

Delta på distans eller i Stockholm
100% nöjda deltagare hittills
Erfaren och uppskattad kursledare

För dig som arbetar med webb eller appar

Kraven på digital tillgänglighet ökar. Webbplatser, intranät, appar och dokument måste göras mer tillgängliga för alla användare, inklusive personer med funktionsnedsättning. Både nya och befintliga offentliga webbplatser omfattas redan av den nya lagen om tillgänglighet till digital offentlig service – och inom kort omfattas även appar och flera digitala tjänster i privat sektor.

På den här kursen går vi igenom grunderna för digital tillgänglighet så att du förstår både användarnas behov och de nya lagkraven, och vet vad ni behöver göra för att nå upp till dem. Under dagen får du flera tillfällen att undersöka din egen webbplats och konkreta tips på hur den kan bli mer tillgänglig. Att erbjuda hög tillgänglighet på webbplatsen är viktigt inte bara på grund av lagkrav, utan dessutom en investering som ger nöjdare besökare och en större kundgrupp.

Kursen är perfekt för dig som är exempelvis webbansvarig, webbstrateg, projektledare, redaktör eller front-endutvecklare. Lagkraven berör bland annat offentlig sektor, e-handel, persontransporter och finansbransch.

Aktuella kursdatum

Distans
17 november
Stockholm
1 december
Pris: 5 950 kr (Distans) | 6 950 kr (Stockholm)
Våra kurser blir ofta fullbokade. Säkra din plats i god tid.

Distanskursen äger rum i Zoom

Kursen i Stockholm äger rum på IDG, Magnus Ladulåsgatan 65 på Södermalm

Omfattning: Heldag, 08.30-16.30

Gruppstorlek: Max 15 deltagare

Frågor? Maila webbdagarna@idg.se eller ring 070-7257188

 

Håll dig uppdaterad om nya kurstillfällen

Det här lär du dig på kursen

 • Allt du behöver veta om tillgänglighetsdirektiv, dos-lagen och kommande lag om digital tillgänglighet – inklusive krav och undantag
 • Större förståelse för dina användares behov
 • En grundlig genomgång av relevanta standarder (WCAG och EN301549)
 • Kunskap om vem som berörs av tillgänglighet
 • Verktyg för att löpande granska din egen webbplats

Kursprogrammet

08:30-09:20 – Introduktion till digital tillgänglighet

09:20-10:00 – Förstå användarna och deras hjälpmedel

10:00-10:15 – Förmiddagspaus

10:15-11:30 – Standarder 

11:30-12:30 – Lunch 

12:30-13:30 – Lagar och regler

13:30-14:30 – Verktyg och metoder för dig som har en webbplats

14:30-14:45 – Eftermiddagspaus

14:45-16:00 – Verktyg och metoder för dig som har en webbplats (forts.)

16:00-16:30 – Summering av dagen

Kursledare: Pär Lannerö – ledande expert inom digital hållbarhet

Pär Lannerö är expert inom digital hållbarhet. Pär har ett brinnande engagemang för att göra internet mer användbart, tillgängligt, säkert och begripligt. Han är en av Metamatrix grundare och har genom åren utvecklat hundratals webbapplikationer och hållit mängder av föreläsningar om olika trender och fenomen på nätet.

Pär är en av de i Sverige som kan mest om webbtillgänglighetsdirektivet och WCAG.

 • Kursen var en ögonöppnare och mycket användbar
  – Monika Wallström, Webbredaktör, Skolverket
 • Nyttig översikt över vad som är viktigt när det gäller tillgänglighet
  – Eva Casserstedt, Webbstrateg, Karolinska Universitetssjukhuset

Vanliga frågor om distanskursen

Kursinnehållet är detsamma, med en kursledare som leder och guidar dig under dagen, och du lär dig precis lika mycket på båda versionerna av kursen. Enda skillnaden är att distanskursens struktur är anpassad för en digital kursupplevelse. Det innebär att exempelvis dagens övningar har ett format som är optimerat för distansarbete.

Du kan ställa frågor till kursledaren före, under och även efter kurstillfället. Du har även möjlighet att interagera med andra deltagare under kursen.

Det enda som krävs är att du har tillgång till en dator, mobil eller surfplatta med god internetuppkoppling. Det är även önskvärt att du kan sitta ostört. Du behöver inte något särskilt program installerat utan du ansluter enkelt till videoplattformen där kursen hålls via en länk som vi skickar till dig per mail i anslutning till kursstart.

Om du mot förmodan inte är nöjd med distanskursen erbjuder vi dig möjligheten att delta på ett framtida tillfälle av den fysiska versionen av kursen – utan extra kostnad.

Fler vanliga frågor

Efter avslutad kurs får du tillgång till kursledarens hela presentation. Den fungerar som en sammanfattning av dagens lärdomar som du kan gå tillbaka till i efterhand vid behov. Du har även möjlighet att ställa frågor till kursledaren upp till tre månader efter kursen för att få fortsatt stöd med ditt tillgänglighets-arbete. Detta brukar vara mycket uppskattat av våra deltagare.

Vi har branschens kanske allra mest generösa avbokningsvillkor. Du kan avboka din plats helt kostnadsfritt fram till 30 dagar före kursstart. Får du förhinder efter detta datum kan du överlåta din plats till en kollega utan kostnad – eller välja att ha bokningen innestående till framtida kurstillfällen. Din bokning går alltså inte till spillo även om du får förhinder att delta med mycket kort varsel.

Vi svarar gärna på dina frågor! Du når oss enklast genom att maila webbdagarna@idg.se eller ringa/sms:a John Sundström på 070-7257188.

Några av de hundratals företag vi utbildat tidigare

Se kursdatum och boka