Event & Kurser

Tillgänglig webb – nya lagkrav och möjligheter

Behov, lagkrav och möjligheter
100% nöjda deltagare hittills
Erfaren och uppskattad kursledare

För dig som arbetar med webb och appar

Kraven på digital tillgänglighet ökar. Webbplatser, intranät, appar och dokument måste göras mer tillgängliga för alla användare, inklusive personer med funktionsnedsättning. Både befintliga, nya offentliga webbplatser och appar omfattas redan av den nya lagen om tillgänglighet till digital offentlig service – och inom kort omfattas även flera digitala tjänster i privat sektor.

På den här kursen går vi igenom grunderna för digital tillgänglighet så att du förstår både användarnas behov och de nya lagkraven, och vet vad ni behöver göra för att nå upp till dem. Under dagen får du flera tillfällen att undersöka din egen webbplats och konkreta tips på hur den kan bli mer tillgänglig. Att erbjuda hög tillgänglighet på webbplatsen är viktigt inte bara på grund av lagkrav, utan dessutom en investering som ger nöjdare besökare och en större kundgrupp.

Kursen är perfekt för dig som är exempelvis webbansvarig, webbstrateg, projektledare, redaktör eller front-endutvecklare. Lagkraven berör bland annat offentlig sektor, e-handel, persontransporter och finansbransch.

Aktuella kursdatum

Stockholm
2 oktober
10 december
Distans
7 nov
Pris: 8 950 kr
Grupprabatt: Anmäl två eller fler och spara 10% på totalbeloppet

Distanskursen äger rum i Microsoft Teams

Kursen i Stockholm äger rum på Usine Conference, Västgötagatan 2 på Södermalm i Stockholm

Omfattning: Heldag, 08.30-16.30

Gruppstorlek: Max 15 deltagare

Frågor? Maila webbdagarna@idg.se

 

Håll dig uppdaterad om nya kurstillfällen

Det här lär du dig på kursen

  • Allt du behöver veta om tillgänglighetsdirektiv, dos-lagen och kommande lag om digital tillgänglighet – inklusive krav och undantag
  • Större förståelse för dina användares behov
  • En grundlig genomgång av relevanta standarder (WCAG och EN301549)
  • Kunskap om vem som berörs av tillgänglighet
  • Verktyg för att löpande granska din egen webbplats

Kursledare: Pär Lannerö – ledande expert inom digital hållbarhet

Pär Lannerö är en av Europas ledande experter inom digital tillgänglighet. Han är nationell expert för Sverige i EU-kommissionens resurscenter AccessibleEU och medverkar just nu i vidareutvecklingen av den standard som pekas ut i lagkrav om tillgänglighet. Som en av Metamatrix grundare har han sedan 90-talet hjälpt hundratals organisationer att förbättra sina digitala tjänster och håller regelbundet uppskattade utbildningar om olika aspekter av digital hållbarhet.
Pär är en av de i Sverige som kan mest om webbtillgänglighetsdirektivet och WCAG.

Kursprogrammet

08:30-09:20 – Övergripande om digital tillgänglighet
– Definitioner, argument, exempel

 

09:20-10:00 – Förstå användarna och deras hjälpmedel, besök med skärmläsare

 

10:00-10:15 – Förmiddagspaus

 

10:15-11:30 – Standarder och lagar
– WCAG, EN301549, DOS-lagen och tillgänglighetsdirektivet

 

11:30-12:30 – Lunch 

 

12:30-13:30 – Webbtillgänglighet

 

13:30-14:30 – Tillgänglighet i rörligt innehåll, sociala medier, och PDF 

 

14:30-14:45 – Eftermiddagspaus

 

14:45-16:00 – Verktyg och metoder för dig som har en webbplats 

 

16:00-16:30 – Konkreta förslag på hur ni kommer vidare

  • Kursen var en ögonöppnare och mycket användbar
    – Monika Wallström, Webbredaktör, Skolverket
  • Nyttig översikt över vad som är viktigt när det gäller tillgänglighet
    – Eva Casserstedt, Webbstrateg, Karolinska Universitetssjukhuset

Vanliga frågor

Kursinnehållet är detsamma, med en kursledare som leder och guidar dig under dagen, och du lär dig precis lika mycket på båda versionerna av kursen. Enda skillnaden är att distanskursens struktur är anpassad för en digital kursupplevelse. Det innebär att exempelvis dagens övningar har ett format som är optimerat för distansarbete.

Du kan ställa frågor till kursledaren före, under och även efter kurstillfället. Du har även möjlighet att interagera med andra deltagare under kursen.

Du behöver ha tillgång till en dator med bra internetuppkoppling och hörlurar. Det är även önskvärt att du kan sitta ostört. Du behöver inte något särskilt program installerat utan du ansluter enkelt till videoplattformen där kursen hålls via en länk som du får per mail cirka en vecka innan kursstart.

Efter avslutad kurs får du tillgång till kursledarens hela presentation. Den fungerar som en sammanfattning av dagens lärdomar som du kan gå tillbaka till i efterhand vid behov.

Du behöver ha med en dator för att kunna ta till dig utbildningen på bästa sätt.

Alla fysiska kurstillfällen hålls på Usine Conference, som ligger på plan 3 i huset Fatburen. Fatburen har adress Södermalmsallén 36-38 och ingång till huset finns från Södermalmsallén 36, Västgötagatan 2 eller Magnus Ladulåsgatan 65. Fatburen ligger bakom torget på Medborgarplatsen och nås via buss, tunnelbana eller pendeltåg. Det finns även parkeringshus för bil i närheten.

Du kan avboka din plats kostnadsfritt fram till 21 dagar före utbildningstillfället. Därefter går det att boka om platsen till ett kommande tillfälle. Vänligen observera att ombokning endast gäller fram till och med 7 dagar före utbildningstillfället. Vid avbokning mindre än 7 dagar inför utbildningstillfället godtas endast sjukdom som giltigt skäl, annars debiteras hela avgiften för utbildningen och platsen är förbrukad. Bokad plats kan överlåtas till en kollega utan kostnad fram till 2 arbetsdagar före utbildningen, men behöver meddelas omgående. Eventuell avbokning, ombokning eller överlåtelse meddelas skriftligen till webbdagarna@idg.se. Övriga villkor: För dig som reser rekommenderar vi avbokningsbara alternativ vid bokning av resa och uppehälle.

Vi svarar gärna på dina frågor! Du når oss genom att maila webbdagarna@idg.se.

Några av de hundratals företag vi utbildat tidigare

Se kursdatum och boka