Event & Kurser

Ledarskap i projekt – halvdag

Ledarskap i projektledning
Grupputveckling och ledning
KASAM för ökat engagemang

För dig som vill få kraftfulla verktyg för att leda projekt

En projektgrupp är ofta tillfällig och kommer under projektets gång gå igenom olika faser. Ledarskapet blir centralt – för att hjälpa gruppen att samarbeta och för att skapa engagemang för projektet som helhet. Det finns flera verktyg kopplat till ledarskap som kan vara värdefulla som till exempel teorier om grupper och gruppers utveckling, inidviders personlighetstyper, hur du ökar engagemanget för projektet, situationsanpassat ledarskap kopplat till de olika faserna

På denna halvdag lär du dig kraftfulla verktyg för att lyckas leda din projektgrupp. Under utbildningen blandas teori med diskussioner och övningar. Du som deltagare får värdefulla insikter i hur din projektgrupp fungerar.

Kursen är perfekt för dig som arbetar som chef, projektledare eller i en annan roll där du ofta är ansvarig för olika projekt. Du kan vara ny i din roll eller erfaren – målet är att du ska få nya insikter och verktyg under kursen.

Aktuella kursdatum

Distans
25 maj
Pris: 3 900 kr (Distans)
Våra kurser blir ofta fullbokade. Säkra din plats i god tid.

Distanskursen äger rum i Zoom.

Kursen i Stockholm äger rum på Usine Conference, Västgötagatan 2-4, Stockholm.

Omfattning: En halvdag, 08.30-12.00

Gruppstorlek: Max 15 deltagare

Frågor? Maila webbdagarna@idg.se

Håll dig uppdaterad om nya kurstillfällen

Exempel på vad du lär dig som deltagare

 • Vad som händer i en grupp som ska samarbete och vilka beteenden som styr
 • DISC-teorin och vilka beteendetyper som kan finnas i en grupp
 • Projektets faser och gruppens beteenden i dessa faser
 • Att genom KASAM skapa förutsättningar för ökat engagemang
 • Situationsanpassat ledarskap: vilka ledarstilar som passar projektets faser

Kursledare: Andreas Giselgren

Andreas är en omtyckt utbildare med stor erfarenhet av Projektledning. Han har en förmåga att snabbt läsa av och skapa sig ett helhetsperspektiv och därefter agera på bästa sätt. Hans sätt att interagera med människor skapar trivsel, motivation och goda resultat.

Andreas har flerårig erfarenhet av projektledning och systemadministration från IT-sektorn. Utöver det är han en erfaren eventproducent med väletablerat företag.

Kursprogrammet

Kursen pågår mellan klockan 08.30-12.00 och innehåller föreläsningar blandat med övningar, tiderna är ungefärliga. Under halvdagen kommer flera pauser att genomföras.

 

08.30 Välkomna och kort presentation

 

Gruppens utveckling och att öka engagemang

 • Will Shutz teori FIRO: vad händer i grupper som ska samarbeta
 • Projektets olika faser och individers beteenden i dessa
 • Hur KASAM kan användas för att skapa förutsättningar för engagemang

 

DISC-teorin och kommunikation i ledarskap

 • DISC-teorins personlighetstyper: karaktärsdrag, styrkor och behov
 • Att anpassa kommunikation och ledarskap till olika personlighetstyper

 

Situationsanpassat ledarskap

 • Att leda på effektivt sätt
 • Olika typer av ledarstilar
 • Vilka ledarstilar som passar i olika projektfaser
 • Hur du kan identifiera var gruppmedlemmar befinner sig på utvecklingskurvan

 

Q&A, sammanfattning och avslut

Vanliga frågor

Alla fysiska kurstillfällen hålls på Usine Conference, som ligger på plan 3 i huset Fatburen. Fatburen har adress Södermalmsallén 36-38 och ingång till huset finns från Södermalmsallén 36, Västgötagatan 4 eller Magnus Ladulåsgatan 65. Fatburen ligger bakom torget på Medborgarplatsen och nås via buss, tunnelbana eller pendeltåg. Det finns även parkeringshus för bil i närheten.

Du behöver ha med en dator/laptop då övningarna under kursen sker digitalt.

I ditt välkomstmail får du kursmaterialet som vi jobbar med under kursen. Efter genomförd kurs får du tillgång till kursledarens hela presentation. Den fungerar som en sammanfattning av dagens lärdomar som du kan gå tillbaka till i efterhand vid behov. Du har även möjlighet att ställa frågor till kursledaren efter kursen för att få fortsatt stöd.

Kursinnehållet är detsamma, med en kursledare som leder och guidar dig under kursen, och du lär dig precis lika mycket på båda versionerna av kursen. Enda skillnaden är att distanskursens struktur är anpassad för en digital kursupplevelse. Det innebär att exempelvis övningarna har ett format som är optimerat för distansarbete.

Du kan ställa frågor till kursledaren före, under och även efter kurstillfället. Du har även möjlighet att interagera med andra deltagare under kursen.

Du behöver ha tillgång till en dator med bra internetuppkoppling och hörlurar. Det är även önskvärt att du kan sitta ostört. Du behöver inte något program installerat utan du ansluter enkelt till videoplattformen där kursen hålls via en länk som du får per mail cirka en vecka innan kursstart.

Du kan avboka din plats kostnadsfritt fram till och med 30 dagar före kursstart. Därefter går det att överlåta platsen till en kollega utan kostnad, eller boka om platsen till ett kommande kurstillfälle. Vänligen notera » överlåtelse eller ombokning gäller endast fram till och med 7 dagar före kursstart. Eventuell avbokning, ombokning eller överlåtelse meddelas skriftligen till webbdagarna@idg.se.

Vi svarar gärna på dina frågor! Du når oss genom att maila webbdagarna@idg.se.

Några av de hundratals företag vi utbildat tidigare

Se kursdatum och boka