Event & Kurser

CX & Feedback Management – halvdag

Analysera och optimera kundupplevelsen
Erfaren och kunnig kursledare
Öka din ROI

Analysera och optimera kundupplevelsen

Att systematiskt samla in och analysera kunddata för att utveckla och förbättra kundupplevelsen är idag en nödvändighet för nästan alla verksamheter. Genom att fokusera på dina kunder kan du skapa bättre produkter och tjänster, mer träffsäker kommunikation och öka din ROI.

I denna kurs går vi igenom en tydlig process för att arbeta strukturerat med CX samt hur du kan använda verktyg som Microsoft Open AI och ChatGPT3,5 samt Machine learning för att analysera och förutspå vad som driver negativa och positiva kundupplevelser.

Kursen är perfekt för dig som arbetar i en roll som marknadschef, marknadsförare, projektledare eller liknande i en verksamhet där kunden är i centrum.

Aktuella kursdatum

Datum kommer inom kort
Pris: 3 900 kr (Distans)
Grupprabatt: Anmäl två eller fler och spara 10% på totalbeloppet

Distanskursen äger rum i Zoom.

Omfattning: En halvdag, 08.30-12.00

Gruppstorlek: Max 15 deltagare

Frågor? Maila webbdagarna@idg.se

Håll dig uppdaterad om nya kurstillfällen

Exempel på vad du lär dig som deltagare

  • Verktyg och metoder för att utvärdera kundupplevelsen
  • Vilka kanaler och tekniker som finns för att samla in kundfeedback
  • Att analysera data och dra värdefulla insikter om kundupplevelsen
  • Att prioritera och agera för att utveckla och förbättra kundupplevelsen

Kursledare: Fredrik Cederlöf

Fredrik Cederlöf är Head of Global Customer Insight & analytics på Polestar, ett svenskt bilmärke som härstammar från Volvo Personvagnars prestandabolag och varumärke. Fredrik har arbetat med data och kundinsikter under merparten av sin karriär på företag som Essity och Collector Bank.

Kursprogrammet

Kursen pågår mellan klockan 08.30-12.00 och innehåller föreläsningar blandat med övningar, tiderna är ungefärliga. Under halvdagen kommer flera pauser att genomföras.

 

08.30 Välkomna och kort presentation

 

Nyckeltal för att utvärdera kundupplevelsen

  • Introduktion till Voice of the Customer-program – varför mäta kundupplevelsen
  • Översikt av nyckeltal som NPS, CSAT, CES och PSAT
  • Fördelar och nackdelar med olika nyckeltal och när man bör använda dem
  • Hur man samlar in och analyserar CX-mätetal för att förbättra kundupplevelsen

 

Rapportering och analys

  • Översikt av verktyg och tekniker för att samla in kundfeedback, inklusive enkäter
  • Analysera stora datamängder och skapa insikter om kundupplevelsen
  • Använd rapportering och visuella dashboards för att internt kommunicera resulta

 

Från feedback till action

  • Använd kundfeedback för att identifiera och prioritera åtgärder för att förbättra kundupplevelsen
  • Feedback loopar (inner & outer) och rotorsaksanalys
  • Exempel på struktur för att säkerställa önskad effekt
  • Kultur för kundorienterad verksamhet och hur man kan involvera hela organisationen

 

11.45 – 12.00 Q&A, sammanfattning och avslut

Vanliga frågor

Alla fysiska kurstillfällen hålls på Usine Conference, som ligger på plan 3 i huset Fatburen. Fatburen har adress Södermalmsallén 36-38 och ingång till huset finns från Södermalmsallén 36, Västgötagatan 4 eller Magnus Ladulåsgatan 65. Fatburen ligger bakom torget på Medborgarplatsen och nås via buss, tunnelbana eller pendeltåg. Det finns även parkeringshus för bil i närheten.

Du behöver ha med en dator/laptop då övningarna under kursen sker digitalt.

I ditt välkomstmail får du kursmaterialet som vi jobbar med under kursen. Efter genomförd kurs får du tillgång till kursledarens hela presentation. Den fungerar som en sammanfattning av dagens lärdomar som du kan gå tillbaka till i efterhand vid behov. Du har även möjlighet att ställa frågor till kursledaren efter kursen för att få fortsatt stöd.

Kursinnehållet är detsamma, med en kursledare som leder och guidar dig under kursen, och du lär dig precis lika mycket på båda versionerna av kursen. Enda skillnaden är att distanskursens struktur är anpassad för en digital kursupplevelse. Det innebär att exempelvis övningarna har ett format som är optimerat för distansarbete.

Du kan ställa frågor till kursledaren före, under och även efter kurstillfället. Du har även möjlighet att interagera med andra deltagare under kursen.

Du behöver ha tillgång till en dator med bra internetuppkoppling och hörlurar. Det är även önskvärt att du kan sitta ostört. Du behöver inte något program installerat utan du ansluter enkelt till videoplattformen där kursen hålls via en länk som du får per mail cirka en vecka innan kursstart.

Du kan avboka din plats kostnadsfritt fram till 21 dagar före utbildningstillfället. Därefter går det att boka om platsen till ett kommande tillfälle. Vänligen observera att ombokning endast gäller fram till och med 7 dagar före utbildningstillfället. Vid avbokning mindre än 7 dagar inför utbildningstillfället godtas endast sjukdom som giltigt skäl, annars debiteras hela avgiften för utbildningen och platsen är förbrukad. Bokad plats kan överlåtas till en kollega utan kostnad fram till 2 arbetsdagar före utbildningen, men behöver meddelas omgående. Eventuell avbokning, ombokning eller överlåtelse meddelas skriftligen till webbdagarna@idg.se. Övriga villkor: För dig som reser rekommenderar vi avbokningsbara alternativ vid bokning av resa och uppehälle.

Vi svarar gärna på dina frågor! Du når oss genom att maila webbdagarna@idg.se.

Några av de hundratals företag vi utbildat tidigare

Se kursdatum och boka